6Kwi, 20
Restruktyryzacja

Działania restrukturyzacyjne są dedykowane przedsiębiorcom, którzy znajdują się na przedpolu niewypłacalności. Sytuacja ta ma miejsce, gdy pojawiają się pierwsze trudności w wykonywaniu bieżących zobowiązań pieniężnych lub gdy mają one nastąpić w niedługim czasie z uwagi na przewidywany się brak płynności finansowej. Restrukturyzacja może przybrać różne formy. Działania mogą polegać na restrukturyzacji konsensualnej, pozasądowej. Wówczas prowadzimy ... więcej

30Mar, 20
niewypłacalność

Zatrzymanie gospodarki spowodowane stanem pandemii odniesie dużo poważniejsze skutki niż kryzys finansowy z jakim mieliśmy do czynienia w 2008r.  Problemy z utrzymaniem płynności finansowej już po kilku dniach od wprowadzenia w Polsce stanu epidemii, zaczyna odczuwać całe spektrum przedsiębiorstw. Dotyczą one także branży filmowej. W odpowiedzi na pojawiające się pytania o istniejące rozwiązania prawne dla ... więcej

5Mar, 20
znaki towarowe

Pomysł Harrego i Meghan, aby czerpać zyski z licencjonowania znaku towarowego nie jest ani oryginalny ani nowy. Chyba najbardziej rozpoznawalnym przykładem zbijania fortuny na licencjonowaniu marki jest Donald Trump (polecam dokument „Trump: amerykański sen” dostępny na Netflix). Książęca para postanowiła „wypisać się” z Rodziny Królewskiej i budować samodzielność finansową pracując samodzielnie, ale pod szyldem „ROYAL” ... więcej

4Paź, 19
LOGO

Jeżeli Twój Klient oczekuje, że zaprojektujesz logo, które będzie automatycznie kojarzone  przez klientelę z jego towarami albo z cechami tych towarów, a równocześnie masz informację, że oznaczenie będzie zgłaszane do rejestracji, musisz znać art. 129 (1) ust. 1 pkt. 3 Ustawy prawo własności przemysłowej* (odpowiada mu art. 7 ust. 1 lit. c Rozporządzenia o znaku ... więcej

15Lip, 19
prawo autorskie

Poezja smaku, czyli: czy smak jest utworem? Ostatnio pisałam o tym, że przepis kulinarny nie jest utworem literackim. Dzisiaj zajmę się odpowiedzią na pytanie czy smak potrawy może być traktowany jako utwór w rozumieniu prawa autorskiego*. Uważam, że uzyskanie konkretnego smaku jest wynikiem działalności twórczej o indywidualnym charakterze. Kucharz staje w trakcie przyrządzania potrawy przed ... więcej

13Maj, 19
Kopia I have a confession — kopia (2)

Mówimy o sztuce kulinarnej, a o wyśmienicie przyrządzonym daniu, że smakuje jak poezja. Czy zatem te dobra są chronione na gruncie prawa autorskiego ? Przepis kulinarny chroniony jak wiersz ? Przepisy kulinarne muszą być oceniane z punktu widzenia utworów literackich. Co prawda poprzez ich zastosowanie osiągniemy skutek w postaci dania o określonym smaku (ochronie smaku ... więcej

16Kwi, 19
Kopia I have a confession — kopia

Czy twarz – niepowtarzalny i unikatowy wizerunek konkretnej osoby – może być oznaczeniem komercyjnego pochodzenia towarów i usług ? Na to pytanie musiał odpowiedzieć Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (dalej EUIPO), przy zgłoszeniu przez  Giraffen houden van Wodka B.V  zdjęcia modelki  Maartje Verhoef jako graficznego znaku towarowego Unii Europejskiej (dla towarów i usług z ... więcej

11Kwi, 19
Film cz. 1 Utwór audiwizualny — kopia — kopia (1)

Przy produkcji filmu pracuje wiele osób. Każdy członek ekipy filmowej przyczynia się do jego powstania, ale nie każdy wnosi wkład twórczy do utworu audiowizualnego. Udział kierownika produkcji przy realizacji filmu jest bardzo istotny, ale nie przekłada się na wkład twórczy – ponieważ podejmuje decyzje organizacyjne ale nie artystyczne. Natomiast praca scenografa wpływa na artystyczny efekt ... więcej